DOBRODOŠLI NA WEB STRANICE OPĆINE OPRISAVCI
..: Flash Menu :..
Gdje sam: Download | ExcelEvid [ online: 2][chat]
[max online: 56] Broj posjeta:


IZRAČUN NAKNADE


Download - Excel evidencije
3.9.2012
         Evidencija naplate naknade za zadržavanje nezakonito izgrađenih zgrada sukladno Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama (NN 86-12) i Uredbi vlade o naknadi za zadržavanje nezakonito izgrađene zgrade u prostoru (NN 98-12)

         Sukladno članku 37. Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, jedinice lokalne samouprave dužne su (između ostalog) voditi i evidenciju o naplati naknade za zadržavanje. U nastavku možete preuzeti Excel za tu evidenciju uz napomenu da se radi o datoteci koju možete otvoriti samo novijim verzijama Excela (2007-2010) s omogućenim makronaredbama.

EVIDENCIJA NAPLATE NAKNADE ZA ZADRŽAVANJE ZGRADA U PROSTORU
VERZIJA:

v2.00NAPOMENA
DOSTUPNA JE SAMO VERZIJA ZA MS OFFICE EXCEL 2007 +

NaknadaEvid v2.00.xlsb [313KB]
NaknadaEvid v2.00.rar [279KB]
binarni excel s omogućenim makronaredbama
PREPORUČENO JE KORISTITI ZADNJU DOSTUPNU VERZIJU


Povijest izmjena i dopuna:

 • v1.02 - dodana mogućnost ispisa kartice o evidenciji naplate naknade za svakog obveznika pojedinačno
 • v1.03 - popravljen "bug" kod opcije brisanja zadnjeg unosa u bazi podataka, te poboljšana navigacija među modulima (unos, uplate, baze, kartica) [slika] [slika]
 • v1.04 - dodana mogućnost brzog unosa OIB-a prilikom evidentiranja uplata obveznika koji su već uneseni u bazu. Dovoljno je upisati rb pod kojim je obveznik evidentiran, te kliknuti dohvati OIB... [slika]
 • v1.05 - dodana stranica "izvještaj" - rekapitulacija, na kojoj se na jednom mjestu može vidjeti koliko obveznika ukupno ima u bazi, koliko je ukupno zaduženje naknade, koliko je ukupno otplaćeno i ukupno preostalo za platiti... razdvojeno na ukupan iznos i iznos JLS (30%) [slika]
 • v1.06 - dodana stranica "evidencija" na kojoj su evidentirane sve uplate uz vrijeme i datum izvršenih uplata. Također na toj stranici možete filtrirati uplate po svakom mjesecu da biste imali uvid koji iznos sredstava morate uplatiti županiji na kraju mjeseca, dok FINA ne promijeni ključ rasporeda sredstava i prestane općinama doznačavati 50% umjesto 30%. Obratite pažnju da kod unosa uplate trebate označiti (kvačica) polje ukoliko je FINA na općinski račun rasporedila 50% sredstava naknade. Na taj način će se na stranici evidencija evidentirati iznos koji se treba doznačiti županiji
 • v1.07 - popravljen bug kada program traži lozinku za evidentiranje uplate nakon unosa u bazu2 podataka, te promjenjen podatak datum rješenja u datum dostave (rješenja) jer od tada počinje teći rok...

  NAPOMENA: hvala kolegici Jeleni iz općine Mali Bukovec jer je primjetila da se prilikom unosa novog obveznika u polje datum izdavanja rješenja ne treba upisivati taj datum, nego datum dostave rješenja budući da od tog datuma počinje teći rok plaćanja (15+30), pa molim sve koji koriste program da obrate pažnju na taj detalj. Ukoliko želite promijeniti tekst (datum izdavanja u datum dostave) javite mi se na mail da vam pošaljem lozinku pa možete i sami promijeniti taj detalj, odnosno ispraviti pogrešno definirane rokove plaćanja već unesenih obveznika.
 • v2.00 - nadam se konačna verzija :)) i svakako preporučam da ju koristite. Ujedno se ispričavam jer svako malo "izlaze" nove verzije, ali tako je to s programima za nešto što još nije u praksi zaživilo kako bi trebalo :/ A nadam se i da još uvijek nemate više od 5-6 unesenih obveznika pa će vam ponovno unošenje u tablicu nove verzije oduzeti tek 10ak minuta...
         U ovoj verziji dodana je mogućnost evidentiranja datuma kada su sredstva (koja pripadaju županiji) njima uplaćena da bi se kasnije mogle naći potvrde o istima kada (ako) ih zatraži revizija. Osim toga, način unosa uplata je bitno promjenjen jer sada korisnik uz ukupan iznos uplate mora unijeti i iznos koji je uplaćen na račun općine uz naznaku je li iznos uplaćen na račun općine 50 ili 30% ukupnog iznosa. Prijašnje "automatsko" računanje iznosa koji FINA prosljeđuje JLS jednostavno je bio nemoguć jer nam iz FINE za neparne iznose, npr. 1.200,11 kn jednom proslijede 50% plus 1 lipu, a drugi put 50% minus 1 lipu tako da ne postoji mogućnost matematički predviđenog unosa. Hvala svima koji su mi se javili i ukazali na "probleme" koje smo onda zajedno rješavali. Nadam se da ih više neće biti :)
         Usput, nova verzija je binarna (xlsb) jer kao takva zauzima manje prostora, a i "brža" je u radu...
[kritike, pohvale, prijedlozi... u knjizi gostiju] [email: tomo.sb@gmail.com]

 

Naputak za korištenje Excela za evidenciju naknade za zadržavanje zgrada u prostoru

         Za razliku od prethodnog software-skog rješenja za izračun visine naknade za zadržavanje, koje je tek osnovna Excel tablica, ovaj puta napravio sam nešto složenije rješenje koristeći Excel VBA (Visual Basic for Aplications). Time cijela konstrukcija dobiva jedan sasvim drugi i puno kvalitetniji nivo, ali nažalost, neće ga moći koristiti korisnici starijih verzja Excela (1997-2003) :(

         Program je koncipiran tako da postoji dio (sheet odnosno stranica) za unos novih obveznika, unos uplata, baza podataka i kartica za ispis pojedinog obveznika da bi se takav dokument mogao arhivirati u omotu spisa obveznika nakon završetka otplate naknade.

         Na stranici unosa nalaze se polja u koja se upisuju informacije i parametri na temelju kojih se dobiva detaljna evidencija naknade.

 

         Program će vas upozoriti ako greškom unesete pogrešan OIB


         Na stranici inicijalnog unosa također je potrebno upisati i iznose ovisno o načinu plaćanja naknade (jednokratno ili obročno), na način da se u za to predviđena mjesta unesu iznosi pojedinih rata (prepisati iz otplatnog plana).


         Nakon što ispunite sva tražena polja, klikom na gumb Spremi u bazu, pohranjujete podatke i (opcija) spremate promjenu. Rezultat je evidencija kakvu možete pogledati na slici ispod:


         U slučaju da imate slučaj evidentiranja istog obveznika drugi puta, recimo da je XY prvim zahtjevom zatražio ozakonjenje kuće na kč 12 u ko AA, te nakon 3 mjeseca i vikendice na kč 55 u KO BB, kada drugi puta unesete njegov OIB (forma unosa novog obveznika) program će vas upozoriti da u bazi podataka već postoji takav OIB, te će taj unos biti spremljen u drugu bazu podataka (baza2).


         Da vas ne zbunjuje, vi ne morate provjeravati postoji li isti obveznik u bazi, program će to sam "primjetiti", upozoriti vas o tome i postupiti kako je isprogramirano (spremiti unos u bazu 2).

         Drugi i najbitniji "posao" u vođenju evidencije naplate je evidentiranje svake pojedine uplate. Program vam omogućuje da uz stvarno minimalan "napor" imate detaljnu evidenciju o datumima dospijeća pojedinih rata, njihovim iznosima, datumima plaćanja pojedinih rata, te razrezu uplaćenog iznosa naknade na ukupan i dio koji pripada jedinici lokalne samouprave (30%).

         Za evidentiranje uplate/a odite na stranicu uplate. Sve što trebate upisati su:

1. OIB
2. datum uplate
3. ukupan iznos uplate

Ukoliko je uplata takva da je iz FINA-inog izvješća vidljivo da je 50% sredstava raspoređeno na račun Općine (JLS), u tom slučaju stavite kvačicu u polje kraj iznosa uplate! Ako je FINA rasporedila 30% sredstava uklonite kvačicu!


         Podatak u polju očekivani iznos uplate je povučen automatski iz baze sukladno planu otplate. Ako je unos uplate različit od očekivanog program će vas upozoriti crvenom ispunom u polju očekivani iznos.


         Ako je očekivani iznos jednak iznosu uplate, polje će pozeleniti.


         Kada ispunite 3 tražena polja, kliknite na gumb evidentiraj uplatu. Rezultat evidentiranih uplata izgledat će ovako (crvena polja označavaju uplate nakon datuma dospijeća):         I na kraju, na stranici kartica možete generirati listu evidencije naplate naknade, koju možete isprintati kada obveznik podmiri sva dugovanja i priložiti tu evidenciju u omot spisa obveznika uz rješenje o naknadi.

         Sve što trebate upisati da bi se generirala kartica je OIB.

Primjer izgleda kartice nakon unosa OIB-a

         Crvena polja označavaju uplate koje su izvršene poslije roka dospijeća. Za sva dodatna pitanja možete me kontaktirati na niže navedenu email adresu, tel. ili mob.

        
         Ovaj program/izračun je „freeware“ karaktera te ga možete neograničeno koristiti i dijeliti bez posebnih odobrenja autora.

         Lijep pozdrav iz Općine Oprisavci :)
         Tomislav Zečević
         mob: 099 23 77 444
         tel: 035 227 501
         tomo.sb@gmail.com

komentiraj