DOBRODOŠLI NA WEB STRANICE OPĆINE OPRISAVCI
Gdje sam: Naselja | Novi Grad [ online: 4][chat]
[max online: 62] Broj posjeta:
Novi Grad
.: Novi Grad :. .: Oprisavci :. .: Poljanci :. .: Prnjavor :. .: Stružani :. .: Svilaj :. .: Trnjanski Kuti :. .: Zoljani :.
Novi Grad (Novigrad na Savi)

       Tipično slavonsko, graničarsko, ušoreno selo na lijevoj obali Save. Nalazi se u istočnom djelu Brodsko-posavske županije 35 kilometara od županijskog središta. Ima 314 stanovnika (prema popisu iz 2001. godine) od toga 151 ženskog i 163 muškog spola. Selo je tipično ušorenog tipa i proteže se neposredno uzduž obale Save. Život se dugo godina vezao uz plodna slavonska polja i poljoprivredu, nadopunjavao ribarstvom i lađomlinarstvom na Savi. Poznate su vodenice, lađomlinovi, na Savi kod Novog Grada koje nestaju i propadaju 50-tih godina 20. stoljeća.

NOVI GRAD
(NOVUM CASTRUM)
NOVI GRAD S OVE STRANE SAVE
(EX MERIDIE NOVIGRAD CIS SAVANUM)

       Povijesni dokumenti govore da se Novi Grad spominje još 1408. godine. Berislavići su oko 1500.g. sagradili utvrde u Jarki (Arky) u u Jarugama i Novom Gradu i to s obje strane rijeke Save. Pod osmansku vlast pao je 1536.g., a u brodskom kadiluku spominje se 1545.g. kao Varoš Novi.


       U komorskom popisu 1698.g. tvrđava Novi Grad se spominje, ali nije opisana. Selo je 1730. g. imalo 25 kuća i drvenu kapelu s oltarom i slikom sv. Ivana Krstitelja. U sljedećem popisu (1746.) imalo je 18 kuća i 105 katolika, a uz kapelu je stavljeno zvono. Izvješće 1758. g. spominje drvenu kapelu ali sad sv. Vida, sa zvonom od oko 25 kg. Crkvenjak je bio Marko Petrović. Nemaju vlastitog groblja nego su se sahranjivali u groblju Rastić nedaleko od Svilaja.
Godine 1760. Novi Grad je imao 19 kuća, 23 obitelji i 134 osobe.

       Kućedomaćini su bili:
MIJO VINCIANOVIĆ, JOSIP CRNČIĆ, MARKO PETROVIĆ, TOMO SIRAJČIĆ, ILIJA SEMEROVIĆ, MARIJA LONČAREVIĆ, ANA LONČAREVIĆ, JOSIP BARTOLOVIĆ, ANDRIJA BENAKOVIĆ, IVAN BENAKOVIĆ, BLAŽ BLAŽEVIĆ, MARKO MATIAŠEVIĆ, MARTIN MATIAŠEVIĆ, STJEPAN DOKIĆ, NIKOLA ŠIMUNOVIĆ, ANTO MANDIĆ, FRANJO MANDIĆ, ANDRIJA JOVANOVIĆ, ANASTAZIJA BARUNOVIĆ .

       Selo je imalo i 9 pravoslavnih kuća. Godine 1769. Novi Grad je imao 18 katoličkih kuća i 141 katolika te 5 pravoslavnih kuća.


       NOVIGRAD NA SAVI nastao je prije pada Slavonije pod tursku vlast. Novigrad leži neposredno uz rijeku Savu, a njegova imovna općina zauzima 1186 jutara zemlje. Do 15-og je stoljeća ta zemlja pripadala posjednicima grada Kostromana, a nakon toga stekli su je Berislavići. Oni su na tom položaju pored Save, dali podići tvrđavu kojoj su dali ime Novi Grad. Turci su tu tvrđavu osvojili bez borbe i nakon toga srušili. U doba turske okupacije toga dijela slavonske Posavine nastalo je tu selo koje je prozvano Novigrad. Za vrijeme turske okupacije postojala je katolička župa u Rastiću sa selima, Divoševci, Kupina, Prnjavor, Sredanci, Stružani, Zoljani, Svilaj, Novi Grad, Jaruge, Sikirevci, Beravci i Gundinci.


       Na području rastićke župe bilo je 1660. g. 1680 Hrvata starosjedilaca. Noviji hrvatski doseljenici stigli su ovamo 1739.g. kada je bosanska Posavina vraćena turskoj Bosni. Tada su se na slavonsku stranu vratili Hrvati koji su 1719. g. preselili u bosansku Posavinu. Kasniji popisi sela pokazuju propadanje Zoljana i Novog Grada. Takvo stanje diktirale su vojne graničarske vlasti. Dok su Turci upravljali tim naseljem, u njemu je na Savi postojala drvena skela pomoću koje su se ljudi prevozili s jedne strane rijeke na drugu.

       Preko te skele prešlo je na slavonsku stranu Save na tisuće bosanskih Hrvata koji su se u to doba raselili po mnogim posavskim selima šamačkog područja. U tursko doba Novigrad je bio turska kasaba u kojoj je živjelo nešto obrtnika, trgovaca i lađara. Nakon turskog povlačenja iz Slavonije u Novigradu su ostali živjeti samo šokački Hrvati.


       Prema evidenciji katoličke župe u Velikoj Kopanici, u Novigradu je 1730. g. bilo 25 naseljenih kuća. U sastavu Slavonske krajine Novigrad je pripao sikirevačkoj graničarskoj satniji. Između čardaka «MLIN» i «PETRAŠEVAC» na rijeci Savi nalazili su se mnogi lađomlinovi. Časnički stan kao i kordonski stražarski čardaci pokraj sela prema kojem su dobili ime NOVI GRAD, drvene su građe. Do razvojačenja Slavonske vojne krajine, 1873. g., Novigrad je ostao malo posavsko selo, a njegovi muški žitelji bili su «čardaklije», tj. stražari koji su danonoćno čuvali granicu uz lijevu obalu Save. Nakon ukidanja Vojne krajine u selu su ostale 22 naseljene kuće s 242 stanovnika.

 

pogledajte fotografije iz Novog Grada

izvor: Drago Mihelčić

<<< nazad