DOBRODOŠLI NA WEB STRANICE OPĆINE OPRISAVCI
Gdje sam: O općini| Općenito [ online: 5][chat]
[max online: 62] Broj posjeta:
Općina Oprisavci

Općina Oprisavci


         Općina Oprisavci nalazi se u istočnom prisavskom području Brodsko-posavske županije, između autoceste A3 Zagreb-Lipovac na sjeveru, i rijeke Save na jugu. Zbog svog položaja Općina Oprisavci ubraja se među najznačajnije općine ove županije a i Republike Hrvatske, jer njenim područjem prolaze neki od najvažnijih prometnih pravaca koji povezuju istok i zapad Europe, te u skoroj budućnosti njezin sjever i jug. Važnost prometnom položaju ove općine u budućnosti će sigurno rasti i jačanjem riječnog prometa na rijeci Savi.
          Općina Oprisavci prema popisu stanovništva iz 2011. godine ima 2.508 stanovnika u 714 domaćinstava (prosječno 3,5 osoba po domaćinstvu), a proteže se na 60 četvornih kilometara.

          U sastavu općine nalazi se osam naselja:

Oprisavci - 886 stanovnika u 252 domaćinstva.
Trnjanski Kuti - 345 stanovnika u 98 domaćinstava,
Novi Grad - 303 stanovnika u 86 domaćinstava,
Svilaj - 285 stanovnika u 81 domaćinstvo,
Poljanci - 255 stanovnika u 72 domaćinstva,
Prnjavor - 232 stanovnika u 66 domaćinstava,
Stružani - 169 stanovnika u 48 domaćinstava,
Zoljani - 33 stanovnika u 11 domaćinstava.


          Gotovo sva naselja nalaze se uz glavne prometne pravce. Dan općine Oprisavci obilježava se 16. travnja, na dan konstituiranja Općine.RAVNIČARSKO PODRUČJE

          Najveća prirodna vrijednost uz rijeku Savu je zaštićeno područje Gajne, koje bi u budućnosti trebalo dati zavidne rezultate u turističkoj ponudi općine. To je poplavni prostor uz obalu Save površine 480 hektara, s obilježjima prisavskog pašnjaka s bogatom močvarnom florom i faunom, koji je zaštićen 1990. godine. Trenutačno njime upravlja javna ustanova za upravljanje zaštičenim prirodnim vrijednostima Brodsko-posavske županije, a koristi ga Brodsko ekološko društvo, i na njemu provodi projekt očuvanja ugrožene autohtone pasmine goveda slavonsko-srijemskog podolca, financirano sredstvima Europske unije.

          Područje cijele općine izrazito je ravničarsko u blizini rijeke Save, što je kroz povijest imalo velikog utjecaja na način života, rada, tradiciju i običaje iz kojih je proizišao i kulturni izričaj u odijevanju, izgovoru i pjesmi ovoga kraja. Značaj općine je u njezinom očuvanom krajoliku, što najviše dolazi do izražaja u poljodjelstvu i ratarstvu kao osnovnim djelatnostima ovog područja, a položaj na važnim prometnim pravcima istok-zapad i sjever-jug, daje joj osobitost u komunikacijskom smislu.

          Područje općine Oprisavci pokriva Osnovna škola "Stjepan Radić", otvorena 29. rujna 1990. godine, sa pet područnih škola u ostalim naseljima općine. Na području današnje općine Oprisavci postoje dvije rimokatoličke župe. U evidenciji i pod statusom zaštite Konzervatorskog odjela u Osijeku nalaze se slijedeća kulturna dobra sakralne arhitekture: župna crkva Preslavnog Imena Marijinog u Svilaju, te župna crkva Svetog Križa u Oprisavcima. U Oprisavcima je u prostoru starog društvenog doma smješten i Poštanski ured (35 213) koji djeluje od 1960. godine. Osim tog ureda, otvoren je i Poštanski ured u Prnjavoru.


DRUŠTVENI ŽIVOT

          Ostali društveni život odvija se kroz udruge civilnog društva. KUD "Zlatno klasje" iz Oprisavaca, osnovano je 1993. godine, a broji 50ak članova u tamburaškoj i dvije folklorne sekcije. Udruga žena SMILJAK osnovana je 2008. godine, bavi se raznim aktivnostima, a naročito očuvanjem starina, starih predmeta i nošnje, te organizira razne izložbe i putovanja. Pjevačko društvo RUAH - Oprisavci promiče kulturu duhovnih pjesama te okuplja zavidan broj mladih ljudi uključenih u pastoralne aktivnosti župe Svetog Križa u Oprisacima. KUD Berislavić - Novi Grad broji 50ak članova i aktivno djeluje na domaćoj i međunarodnoj kulturnoj sceni promičući vrijednosti starih hrvatskih običaja i kulture.

          Nogometni klubovi postoje u većini naselja općine, a natječu se u raznim ligama: NK "Zadrugar" Oprisavci djeluje od 1951. godine, a natječe se u 1. ŽNL Brodsko-posavske županije, a NK "Omladinac" Novi Grad, NK "Sava" Svilaj, NK "Slavonija" Prnjavor i NK "Sloga" Stružani, natječu se u 3. ŽNL – istok Brodsko-posavske županije.

          Potom su tu lovne udruge; "Posavina" Svilaj, u čijem sastavu su lovni ogranci: Novi Grad, prnjavor, Svilaj i Oprisavci, te Lovna udruga "Sokol" Oprisavci, i Lovna udruga "Jelas" Ruščica u čijem sastavu su lovni ogranci: Poljanci i Trnjanski Kuti. Od ribičkih udruga tu su "Mrist" Poljanci, te "Smuđ" Svilaj. Općina, u okviru svojih mogućnosti, financijski pomaže sve navedene udruge.


KULTURA

          Od kulturnih događanja u općini Oprisavci koje organizira Općina Oprisavci, značajno je spomenuti tradicionalnu kulturno-gospodarsku manifestaciju jahanja i vožnje konjskih zaprega u Trnjanskim Kutima, pod nazivom Razigrane grive, Pokladno jahanje koje se održava svake godine u Oprisavcima, te Novogradske ivanjske noći, stari pučki običaj paljenja vatre, Ivanjskog krijesa u najkraćoj noći u godini za ljetnog solsticija, a uoči svetkovine rođenja sv. Ivana Krstitelja.

          Usluge zdravstvene i medicinske zaštite obavljaju se u ambulanti u Oprisavcima Sanja Samardžić, dr.med., u čijoj je neposrednoj blizini i privatna stomatološka ordinacija Vjekoslav Samardžić, dr.med.dent., te ljekarna Marija Vinković, mr.ph. Veterinarsku zdravstvenu zaštitu na području općine Oprisavci obavlja veterinarska ambulanta Dorić d.o.o. iz Svilaja - Igor Dorić, dr.vet.med.


GOSPODARSTVO

          I u gospodarstvu općine, njen geostrateški položaj je u mnogome odredio da se kroz povijest većina stanovnika bavila izrazito poljoprivredom, što se od nastanka Hrvatske države počelo polako mijenjati u skladu s novim uvjetima života i rada. Na području općine nastalo je nekoliko većih i danas uspješnih trgovačkih društava poput Decospan Mato furnir d.o.o., A-PELET d.o.o., EURO-JANKOVIĆ vl. Jerko Janković, Kuća dida Tunje vl. Jerko Janković, Izgradnja Mađarević d.o.o., OPRISAVCI-TRANSPORT d.o.o. u Oprisavcima, Slavonija Bus i Dom za starije i nemoćne osobe u Novom Gradu, te Slavonija plastika u Svilaju.

          U poljoprivredi i proizvodnji hrane događaju se prilagodbe načinu rada u Europskoj uniji, pa je u općini Oprisavci nastao reprezentativan broj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava poput OPG Franjo Rečić iz Oprisavaca, OPG Mira Vinarć iz Stružana, OPG Mato Tomašević iz Stužana, OPG Mato Blažević iz Novog Grada, OPG Marin Vučković iz Prnjavora, te mnog druga obiteljska poljoprivredna gospodarstava koja postupno podižu standarde proizvodnje poljoprivrednih proizvoda na svom području djelovanja.

          Na području općine postoji veći broj obrta u uslužnoj djelatnosti, kao što su trgovine na malo, caffe i noćni disco barovi, frizerski saloni i slično. U okviru OPG Mata vlasnika Mate Kaluđera iz Trnjanskih Kuta, nudi se usluga terapeutskog jahanja. Na području općine djeluje i privatna ergela konja lipicanske pasmine osnivača Antuna Dorića iz Svilaja.


<<< nazad